Kultura

Światowy Dzień Żywności w Gastronomiku

2019-09-17 08:00:00 ZSGH Kalisz

16 września w ramach Światowego Dnia Żywności w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego”  odbyły się obchody „II kaliskiej Senioriady”.

fot. ZSGH Kalisz
fot. ZSGH Kalisz

Spotkanie miało charakter warsztatów kulinarnych po tytułem „Senioriada Smaku”. Zaproszeni goście mieli przyjemność wysłuchać prelekcji dotyczącej podstawowych zasad zdrowego żywienia seniora, wygłoszonej przez dietetyk Magdalenę Przybyłowską. Po wykładzie uczestnicy zostali podzieleni na 5 grup i każda z nich miała przydzielone kulinarne zadanie. Do wykonania były: chłodnik z awokado i ogórka, carppacio z buraka, koktajle: pietruszkowy i truskawkowo- bananowy, pasty: z zielonego groszku; fasoli białej; sera twarogowego i suszonych pomidorów; kaszy gryczanej. Warsztaty miały charakter konkursu. Grupy oceniane były przez delegację składającą się z grona seniorów oraz przez uczniów szkoły. Jury pod uwagę brało: walory smakowe, estetyczne, zasady higieny oraz współpraca między osobami z grupy. Każde stanowisko było wspomagane przez uczniów ZSG-H z klasy III Tż. Wszyscy seniorzy spisali się znakomicie, potrawy były przepyszne. Wygrały Panie, które przygotowywały koktajle.  Spotkanie zostało podsumowane degustacją dla zaproszonych gości oraz uczniów szkoły. Dzień Żywności zorganizowały: Anna Kujawa, Monika Rubińska i Magdalena Przybyłowska.

 

 

Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł,

wrzuć nam coś do kapelusza :)

Wesprzyj jednorazowo

Wdzięczny Zespół Calisia.pl

Przeglądaj artykuły z 16 lat istnienia portalu Calisia.pl - od 2007 roku do dziś !

Opinie użytkowników:

Te artykuły mogą cię zainteresować