Edukacja
Wielkopolski Konkurs w Gastronomiku - „Wielkanoc z improstylem”
„Wielkanoc z improstylem” już za nami. 22 marca kaliski Gastronomik gościł uczniów kształcących się w branży gastronomicznej: Zespół Szkół nr 1 w Liskowie, Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim, Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 1 w Jarocinie, Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kościelcu, Zespół Szkół Ekonomiczno - Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie, Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 3 im. Jana Pawła II w Krotoszynie, Zespół Szkół Technicznych w Pleszewie.
Konkurs polegał na nakryciu stołu wielkanocnego zgodnie z najnowszymi trendami sztuki kelnerskiej. Oryginalny wizerunek stołów i nowatorską sztukę zastawy stołowej oceniało trzyosobowe Jury.
Oceniający nie mieli łatwego zadania, ponieważ aranżacje stołów były różnorodne. Uczestnicy wykazali się dużą pomysłowością i kreatywnością i nie mieli problemów z nowatorskim podejściem do nakrycia podstawowego, które jest wymagane w technice zwanej improstylem.
I miejscem zajęli uczniowie Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 3 im. Jana Pawła II w Krotoszynie,
II miejsce należało do Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich im. Janka Bytnara ,,Rudego w Kaliszu,
III miejsce wywalczyła drużyna Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim,
Wyróżnienie zostało przyznane uczniom Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich im. Janka Bytnara ,,Rudego w Kaliszu.
Zorganizowanie przedsięwzięcia nie byłoby możliwe bez wsparcia ze strony sponsorów: Firm Agora, Colian , Nestle , Paula i Usługi Gastronomiczne Pablo. Sponsorzy zaangażowali się w konkurs i przyznali nagrodę specjalną za finezję i oryginalność w nakrywaniu stołów.
Nagroda trafiła do uczennic Zespołu Szkół nr 1 w Liskowie.
Wszystkim uczestnikom gratulujemy wspaniałych pomysłów i zapraszamy na kolejne zmagania konkursowe.
Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł,
wrzuć nam coś do kapelusza :)
Wdzięczny Zespół Calisia.pl