Społeczne

Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Weź udział w konkursie na najlepszy produkt i potrawę

2024-06-24 09:00:00 red. za UMWW

Miody, produkty mleczne, napoje, przetwory mięsne, owocowe i warzywne ale także potrawy - to niektóre z propozycji, które można zgłosić do XXIII edycji konkursu wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Na zgłoszenia swoich specjałów, producenci i ekipy reprezentujące firmy gastronomiczne, mają czas do 27 czerwca.
 

Gmina Lisków
Gmina Lisków

Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych z województwa wielkopolskiego, spełniający kryteria przedstawione w regulaminie. Jury wyłoni laureatów, oceniając produkty pochodzenia zwierzęcego, roślinnego i napoje. Dlatego do konkursu zgłaszać można m.in. przetwory z mięsa, ryb, mleczne, owocowe, warzywne, zbożowe, cukiernicze, a także napoje alkoholowe i bezalkoholowe. Warunkiem uczestnictwa w zmaganiach jest przesłanie/dostarczenie do 27 czerwca 2024 roku wypełnionej i podpisanej własnoręcznie karty zgłoszenia.

Jury konkursu po raz kolejny wyłoni także najlepszą potrawę regionalną. Do kulinarnych zmagań mogą przystąpić dwuosobowe ekipy, reprezentujące firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne, czy koła gospodyń wiejskich z województwa wielkopolskiego, spełniające kryteria konkursowe. Warunkiem przystąpienia do konkursu jest, podobnie jak w przypadku wyrobów regionalnych i tradycyjnych, przesłanie/dostarczenie do 27 czerwca 2024 roku wypełnionej i podpisanej własnoręcznie karty zgłoszenia.

Konkurs odbędzie się w dwóch kategoriach:

  1. Na najlepszy regionalny produkt żywnościowy

Serdecznie zapraszamy producentów żywności tradycyjnej do udziału w XXIII edycji konkursu wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy województwa wielkopolskiego.

Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych z województwa wielkopolskiego, spełniający kryteria konkursowe.

Warunkiem udziału w konkursie jest przesłanie/dostarczenie do 27 czerwca 2024 r. wypełnionej i podpisanej własnoręcznie karty zgłoszenia (do pobrania poniżej).

Dokumenty można składać:

  1. drogą elektroniczną na adres e-mail: dr.sekretariat@umww.pl z dopiskiem „konkurs NKD 2024 – produkt”,
  2. osobiście lub za pośrednictwem poczty tradycyjnej/kuriera w godzinach pracy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu na adres:
    Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego
    Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi
    al. Niepodległości 34
    61-714 Poznań

Na kopercie należy dopisać „konkurs NKD 2024 – produkt”.

  1. za pośrednictwem elektronicznej skrytki podawczej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu w ePUAP: /umarszwlkp/SkrytkaESP.

 

Konkurs odbędzie się w 4 kategoriach (w 10 podkategoriach):

  1. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
  1. Produkty i przetwory mięsne
  2. Produkty i przetwory z ryb
  3. Produkty mleczne
  4. Miody
  1. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
  1. Przetwory owocowe
  2. Przetwory warzywne
  3. Produkty zbożowe
  4. Wyroby cukiernicze
  1. Napoje regionalne:
  1. Napoje bezalkoholowe
  2. Napoje alkoholowe
  1. Inne produkty regionalne.

 

Laureaci konkursu otrzymają cenne nagrody ufundowane przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego.

 

  1. Na najlepszą potrawę regionalną

Drugą część XXIII EDYCJI KONKURSU NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW stanowi konkurs na najlepszą potrawę regionalną województwa wielkopolskiego.

Konkurs ma również charakter otwarty. Przystąpić mogą do niego dwuosobowe ekipy reprezentujące firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich z województwa wielkopolskiego, spełniające kryteria konkursowe.

Warunkiem udziału w konkursie jest przesłanie/dostarczenie do 27 czerwca 2024 r. wypełnionej i podpisanej własnoręcznie karty zgłoszenia (do pobrania poniżej).

Dokumenty można składać:

  1. drogą elektroniczną na adres e-mail: dr.sekretariat@umww.pl z dopiskiem „konkurs NKD 2024 – potrawa”,
  2. osobiście lub za pośrednictwem poczty tradycyjnej/kuriera w godzinach pracy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu na adres:
    Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego
    Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi
    al. Niepodległości 34
    61-714 Poznań

Na kopercie należy dopisać „konkurs NKD 2024 – potrawa”.

  1. za pośrednictwem elektronicznej skrytki podawczej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu w ePUAP: /umarszwlkp/SkrytkaESP.

 

Laureaci konkursu otrzymają cenne nagrody ufundowane przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego.

 

Szczegóły dotyczące konkursu można znaleźć na stronie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego: https://www.produktyregionalne.pl/nkd.html.

Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł,

wrzuć nam coś do kapelusza :)

Wesprzyj jednorazowo

Wdzięczny Zespół Calisia.pl

Przeglądaj artykuły z 16 lat istnienia portalu Calisia.pl - od 2007 roku do dziś !

Opinie użytkowników:

Te artykuły mogą cię zainteresować