Tłusty Czwartek - świętem najsmaczniejszych wypieków

2014-02-27 05:15:00 Łukasz

Staropolskie przysłowie głosi: „Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła – dobrych pączków nasmażyła”. Świętujemy dziś jedyny czwartek w roku, w którym według tradycji możemy objadać się słodkościami do woli, przede wszystkim – pączkami! Dziś rozpoczyna się także ostatni tydzień karnawału.

fot. Piekarnia Kuberacki
fot. Piekarnia Kuberacki

W poszukiwaniu doskonałych pączków, trafiliśmy do Piekarni Kuberacki, gdzie specjalnie na dzisiejsze słodkie święto przygotowano ponad 13 000 pączków. W jedenastu punktach na terenie całego miasta Kalisza już od godziny 5.00 smakosze mogą delektować się tłusto-czwartkowym smakołykiem. Jak dowiedzieliśmy się w tej znanej kaliskiej Piekarni, w dzisiejszej „pączkowej ofercie” znajdziemy drożdżowe ciastka z nadzieniem różanym, ajerkoniakowym oraz z powidłami – oczywiście śliwkowymi.

Polskie statystyki podają, że zjemy dziś średnio 2.5 pączka na osobę – w skali kraju daje nam to około 100 milionów sztuk. Z pewnością w naszym mieście większość z 13 000 przygotowanych przez Piekarnię Kuberacki smakołyków w ciągu kilku dopołudniowych godzin znajdzie się na naszych talerzach w pracy, w szkole, a podczas codziennych zakupów między chlebem i bułkami – kto wie, może też z Piekarni, której główna siedziba mieści się przy ul. Dobrzeckiej 10.

Jak dowiedzieliśmy się od właściciela Piekarni, Waldemara Kuberackiego, jest on przedstawicielem kolejnego pokolenia związanego z przemysłem spożywczym w Kaliszu – Mój pradziadek był młynarzem i miał swój młyn w pobliżu Chocza. Natomiast dziadek pracował u Mystkowskiego, w fabryce gdzie był majstrem. W 1920 roku otworzył w naszym mieście piekarnię – wtedy jedynie ją dzierżawił. Jednak już rok później w okolicach kaliskiej Rogatki otworzył piekarnię, która była całkowicie jego własnością.

Waldemar Kuberacki zapytany o sekret wyjątkowego smaku i świeżości swoich pączków, odpowiedział – Człowiek, który przychodzi do zawodu, powinien to kochać. Pączki muszą smakować przede wszystkim klientom – wtedy będą wracać do mojej piekarni. I wracają.

Produkcja pączków w Piekarni Kuberackiego rozpoczyna się jeszcze w nocy – około 3.00 pracownicy najpierw przygotowują ciasto, a następnie wysmażają smakołyki. Wysokiej jakości składniki stosowane do produkcji ciasta oraz nadzienia gwarantują zadowolenie klientów, którzy jeszcze przed świtem odwiedzają sklepy Piekarni z ul. Dobrzeckiej.

Aby skosztować tych pysznych pączków zapraszamy dziś do Cafe.Calisia.pl – smakują wyjątkowo smacznie w zestawie z kawą:)

KUBERACKI” P.U.H. s.c. Piekarnia
www.kuberacki.com
www.facebook.com/pages/Piekarnia-Kuberacki
ul. Dobrzecka 10
62-800 Kalisz
tel. 627 573 783
kom. 602 648 041
e-mail: biuro@kuberacki.com


W Polsce słodkie pączki znane są od XVI wieku. Zgodnie z ówczesnymi zwyczajami niektóre z nich ukryte miały w środku małego migdała lub orzeszka, a kto trafił na taką niespodziankę – miał cieszyć się w kolejnym roku pomyślnością i dostatnim życiem. Dziś doceniamy bardziej różne smaki nadzienia tych ciastek niż powodzenie za sprawą ślepego losu:)

Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł,

wrzuć nam coś do kapelusza :)

Wesprzyj jednorazowo

Wdzięczny Zespół Calisia.pl

Przeglądaj artykuły z 16 lat istnienia portalu Calisia.pl - od 2007 roku do dziś !

Opinie użytkowników:

Te artykuły mogą cię zainteresować