Średniowieczne gotowanie na Zawodziu - gama produktów była o wiele szersza niż teraz [zdjęcia]

2018-08-19 07:05:00 BK

Smacznie, zdrowo i tradycyjnie gotujemy w ten weekend w Rezerwacie Archeologicznym na Zawodziu. Potrawy przygotowywane nad paleniskiem, z mięsa, kaszy, pokrzywy czy żurawiny, wypiekanie chleba dawnym sposobem i mnóstwo kulinarnych ciekawostek – zapraszamy w niedzielę od godziny 14:00 na warsztaty.

fot. Błażej Krawczyk
fot. Błażej Krawczyk

- W ramach warsztatów dowiemy się w jaki sposób żywili się ludzie średniowiecza, w jaki sposób konserwowali żywność, czyli zasolenie, suszenie, wędzenie jak również omówimy z jakich składników ta żywność powstawała – mówi Małgorzata Walczak-Kubiak, prowadząca warsztaty. - Będziemy przygotowywać 3 potrawy, takie jak mięso z pęczakiem, kasza jaglana ze śliwkami oraz żurawiną a także kasza z pokrzywą. Spróbujemy również zrobić wypiek chleba tradycyjnego na liściach chrzanu w popiele, pod kloszem glinianym – czyli taka zupełna nowość na Zawodziu.

Nie zabraknie również drobnych przekąsek jak tradycyjne podpłomyki z pastą z soczewicy z miętą, miód, owoce czy mięso wędzone.

- To tylko namiastka tego co można było wykorzystać w średniowieczu bo w zasadzie wtedy ludzie jedli niemalże wszystko co można było zjeść. Gama produktów była o wiele szersza niż teraz. Każde ziele zebrane na łące mogło posłużyć do sporządzenia brei, czyli prototypu dzisiejszej zupy, bądź też do sporządzenia kaszy okraszonej właśnie tego typu zielem. Oprócz mięty pojawiała się szałwia, melisa czy pokrzywa. Pokrzywa jest fantastyczna ze względu na swoje walory zdrowotne. Miała szerokie zastosowanie jako lekarstwo, pożywienie jak również umożliwiała tkanie materiału po uzyskaniu łyka – wyjaśnia Małgorzata Walczak-Kubiak.

Zapraszamy na Zawodzie 19 sierpnia, w godzinach 14:00-17:00.

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ