Smakołyki z grzybów
Degustacja regionalnych potraw z grzybów suszonych i marynowanych, z pieczarek i boczniaków, papierowe ozdoby nie tylko grzybów – w podkaliskich Chełmcach odbył się konkurs kulinarny.
W niedzielę, 9 marca br., Koło Gospodyń Wiejskich przy Ochotniczej Straży Pożarnej w podkaliskich Chełmcach (Wielkopolska) we współpracy z Gminnym Ośrodkiem Kultury w Opatówku wzięło udział w pierwszym etapie Konkursu Kulinarnego „Na najsmaczniejszą potrawę z grzyba”.
Honorowy patronat nad imprezą objął poseł do Parlamentu Europejskiego Andrzej Grzyb, a organizatorem konkursu byli Wielkopolska Izba Rolnicza oraz poseł na Sejm RP Piotr Walkowski, Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich “Gospodyni”, Stowarzyszenie Sołtysów Województwa Wielkopolskiego, Agencja Rynku Rolnego oraz Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.
W Domu Strażaka OSP Chełmce odbyło się spotkanie dla ponad 60 osób, podczas którego degustowane były potrawy z grzybów suszonych, marynowanych, pieczarek i boczniaków. Uczestnicy smakowali się m.in. zupę z boczniaków, kapustę z pieczarkami, kacze żołądki z pieczarkami, roladki z grzybami suszonymi, roladę serowo-pieczarkową oraz słodkie grzybki.
Impreza połączona była z obchodami Dnia Kobiet, a uczestnicy podziwiali także grzyby, kwiaty, kosze, wazony, ptaki z papieru wykonane przez członkinie Koła Gospodyń Wiejskich przy OSP w Chełmcach.
W spotkaniu wzięli udział m.in. Starosta Kaliski Krzysztof Nosal, Przewodniczący Rady Powiatu Kaliskiego Mieczysław Łuczak, Wójt Gminy Opatówek Sebastian Wardęcki, Kierownik Zespołu Doradczego w Kaliszu Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Stanisław Zabarski, Radni z Gmin Opatówek i Godziesze Wielkie, Ksiądz Kanonik Jerzy Salamon – proboszcz parafii Chełmce, Dyrektor Gminnej Biblioteki Publicznej im. Braci Gillerów w Opatówku Jadwiga Miluśka – Stasiak, Dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Opatówku Mieczysława Jaskuła, Komendant Gminny OSP w Opatówku Stanisław Baran, Dyrektor Zespołu Szkół im. Jana Pawła II w Chełmcach Tomasz Mikucki.
Jak mówią uczestnicy niedzielnej imprezy, poszukiwaczom lokalnych smaków najbardziej smakowała zupa z boczniaków i bigos z kapusty pekińskiej z pieczarkami. Kilka spośród prezentowanych potraw zgłoszonych zostało do kolejnego etapu Konkursu.
Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł,
wrzuć nam coś do kapelusza :)
Wdzięczny Zespół Calisia.pl