Kulturalne smaki brandy i nalewek
Spotykając się podczas kolejnej edycji z cyklu „Kulturalne środy”, kaliszanie mieli niecodzienną okazję nie tylko poznania historii produkcji brandy i nalewek, ale także degustacji wyjątkowych smaków.
W ramach „Kulturalnych śród” do kaliskiej restauracji Komoda club, mieszczącej się przy ul. Niecałej zapraszani są wszyscy chętni, którzy poszukują wyjątkowych wrażeń – tak artystycznych, jak i smakowych. Wczoraj rządziły przede wszystkim wrażenia smakowe.
Zanim jednak uczestnicy kolejnej edycji coraz bardziej popularnej wśród mieszkańców grodu nad Prosną cyklicznej imprezy mogli skosztować brandy i nalewek, prelekcje wygłosili Damian Waligórski oraz Karol Matczak.
Damian Waligórski opowiadał słuchaczom o historii, procesie produkcji i dojrzewaniu ormiańskiej brandy Ararat – trunku, którego produkcja rozpoczęła się prawie 130 lat temu oraz o likierze Beveland – idealnym do tworzenia koktajli. W świat nalewek słuchaczy zaprosił natomiast Karol Matczak, dzieląc się z uczestnikami środowych spotkań regułami produkcji tych napoi na bazie spirytusu, a także przepisami na nalewkę miętową i Nalewkę Wiejską. Słuchacze dowiedzieli się, że nalewki to nie tylko napoje alkoholowe, ale także część przekazywanej i pielęgnowanej tradycji.
Atrakcyjnym punktem programu była naturalnie degustacja przygotowanych brandy oraz nalewek – zebrani skwapliwie z niej skorzystali, dyskutując o produktach, które podczas festiwali smaków w różnych częściach Polski zyskują coraz większe zainteresowanie.
Patronat medialny nad cyklem spotkań w ramach „Kulturalnych śród” sprawuje portal Calisia.pl
Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł,
wrzuć nam coś do kapelusza :)
Wdzięczny Zespół Calisia.pl