Społeczne

Kaliski szpital podsumował rok funkcjonowania nowej kuchni i pralni [Zdjęcia]

2022-10-04 15:51:17 red

Od ponad roku w kaliskim szpitalu funkcjonuje nowoczesna kuchnia i pralnia. Jak przekonuje dyrektor placówki Radosław Kołaciński to nie tylko komfort dla pacjentów i pracowników, ale też znakomita inwestycja, która pozwala zaoszczędzić sporo pieniędzy.

fot. MW
fot. MW

- Według mnie to jedna z najnowocześniejszych kuchni szpitalnych w Polsce – mówi dyrektor Szpitala Zespolonego w Kaliszu Radosław Kołaciński.

Podczas remontu wymieniono całe wyposażenie kuchni. Między innymi w nowoczesnych piecach konwencjonalnych przygotowywane są pieczone i parowane potrawy dla pacjentów.

- Obiad wydawany jest w systemie tacowym, w którym pacjent otrzymuje na zamkniętej tacy swój posiłek – mówi dr. Anna Kubiak dietetyk szpitalny, który odpowiada za funkcjonowanie kuchni – Dostępne są 33 diety, w zależności od tego jakie zlecenie otrzymamy z oddziału taki posiłek otrzymuje pacjent – dodaje.

Menu dostosowywane jest także bezpośrednio do osób leżących na oddziałach, tak jak m.in. na oddziale onkologii – Tam pacjenci są najbardziej wrażliwi na to co jedzą. Ze względu na to, że przechodzą m.in. radioterapię, która odbija się w problemach zaburzenia odczuwania smaku. Staramy się dostosować dietę, która jest małosolna natomiast dodajemy zioła, które wzbogacają to danie, żeby pacjent miał jak najlepsze odczucia – mówi dr. Anna Kubiak.

Średnio przygotowywane jest około 400-450 posiłków dziennie, ale wydajność kuchni jest dwa razy większa.

Kuchnię dopełniają nowoczesne chłodnie, w których składowane są półprodukty, m.in. warzywa, owoce oraz mięso. Budynek posiada także zmywalnie w której w szybki i dokładny sposób myte są tace oraz naczynia używane w kuchni.

Według ankiet przeprowadzonych w maju 2021 roku (gdy wyżywienie zapewniała firma cateringowa) wtedy jedzenie bardzo dobrze oceniało 22,8 proc. osób, dobrze 46,4 proc., a przeciętnie i źle 30,8 proc. Natomiast ankieta przeprowadzona we wrześniu 2022 roku gdy jedzenie było wydawane już z nowej kuchni szpitale bez zastrzeżeń oceniało aż 86 proc. ankietowych, a pozostałe 14 proc. miało takie zastrzeżenia jak m.in. to, że jedzenie było zbyt zimne, były zbyt małe porcje czy personel lnie służył pomocą.

Kolejnym elementem, który od ponad roku funkcjonuje w szpitalu jest pralnia buforowa ze strefą czystą i brudną. To w tym miejscu prane są wszystkie pościele i ubrania wykorzystywane w szpitalu.

- To bardzo wydajna i duża pralnia – mówi dyrektor Radosław Kołaciński – Pralnia pracuje w trybie jednozmianowym. Docelowo jednak będziemy chcieli wykonywać usługę profesjonalnego prania szpitalnego dla innych ośrodków, jednak wtedy będziemy musieli zatrudnić dodatkowych pracowników i uruchomić tryb dwuzmianowy – dodaje, podkreślając że już teraz codziennie prana jest tona materiałów.

W pralni znajdują się również suszarki oraz maglownica elektryczna, a także stanowisko do prasowania.

Wcześniej leasingowano pościel od firmy z Lubonia, jednak wraz z nową pralnią zakupiono za ponad milion złotych pościel i ubrania szpitalne, które wyposażone są w najnowszą technologię - Pościel oraz ubrania operacyjne posiadają specjalne chipy. Wszystko mamy opomiarowane. Wiemy m.in. to kto używał daną odzież operacyjną i skąd jest dana pościel – tłumaczy dyrektor R. Kołaciński – Informatyzacja była konieczna do tego, żeby efektywność i opłacalność pralni była taka jak byśmy oczekiwali – dodaje.

 

Ile to wszystko razem kosztowało? Projekt pt. „Dostosowanie pomieszczeń budynku technicznego dla potrzeb kuchni szpitalnej wraz z wyposażeniem” kosztował łącznie 7 964 717,40 zł. Dotacja z budżetu Województwa Wielkopolskiego wynosiła 7 908 610 zł. Resztę stanowiły środki własne szpitala. Inwestycja rozpoczęła się 2 lutego 2021 roku i zakończyła się 31 sierpnia tego samego roku.

Elementy składowe projektu:

  • Dokumentacja projektowa: 184 500 zł

  • Maszyny i urządzenia kuchni: 2 408 340 zł

  • Maszyny i urządzenia pralni: 1 045 500 zł

  • Materiały i roboty budowlano - architektoniczne: 2 188 170 zł

  • Materiały i roboty c.o., wod-kan, gaz, wentylacja: 1 574 400 zł

  • Materiały i roboty instalacji sanitarnych: 498 150 zł

Według dyrekcji stworzenie własnej kuchni i pralni to ogromne korzyści jakościowe i finansowe dla szpitala.

Dzięki własnej kuchni m.in. skrócono drogę posiłku z kuchni do pacjenta, czy zamiast naczyń jednorazowych zaczęto wykorzystywać tace termoizolacyjne i naczynia wielokrotnego użytku. Według wyliczeń bieżący koszt wyżywienia to 17,86 zł brutto za 3 posiłki, gdzie sąsiedni szpital za wyżywienie cateringowe płaci ok. 33 zł. W skali roku kalendarzowego to oszczędność dla szpitala rzędu 2 589 188 zł. W takim układzie zwrot inwestycji następuje w 2 lata i 3 miesiące. Natomiast jeżeli wziąć pod uwagę koszty firmy cateringowej przed uruchomieniem własnej kuchni, szacunkowe oszczędności roczne wynoszą 1 758 740 zł, zwrot inwestycji następuje w 3,5 roku.

Ponadto 26 września 2022 r. Sejmik Województwa Wielkopolskiego wyraził zgodę na sprzedaż jedzenia poza obiektem szpitala.

Pralnia zatrudnia łącznie 9 osób. Dzięki własnej pralni koszty kilograma prania wynosi 2,31 zł brutto co w porównaniu z pralnią w Luboniu gdzie kg kosztuje 4,4 zł brutto daje miesięcznie oszczędność na poziomie 50 tysięcy złotych. Docelowo szpital podobnie jak w przypadku kuchni chciałby w przyszłości świadczyć komercyjne usługi prania dla innych jednostek.

Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł,

wrzuć nam coś do kapelusza :)

Wesprzyj jednorazowo

Wdzięczny Zespół Calisia.pl

Przeglądaj artykuły z 16 lat istnienia portalu Calisia.pl - od 2007 roku do dziś !

Opinie użytkowników:

Te artykuły mogą cię zainteresować