Kultura
Ziemniak królował w Russowie! Za nami "Wykopki w skansenie" [zdjęcia]
W sobotę w Dworku Marii Dąbrowskiej w Russowie pachniało jesienią, ogniskiem i… ziemniakami pod każdą możliwą postacią. W tym roku po raz pierwszy odbyły się tu „Wykopki w skansenie”.
Goście mogli zobaczyć pokaz dawnych metod wykopywania ziemniaków, zaopatrzyć się na stoiskach z rękodziełem i posłuchać muzyki, ale przede wszystkim degustować ziemniaki pod każdą możliwą postacią. Koła Gospodyń Wiejskich z całego powiatu zaprezentowały prawdziwe cuda z kartofla. Były zupy, sałatki, placki, pyzy, krokiety, pasty, ziemniaki faszerowane, pieczone, smażone i gotowane.



Największe brawa i tytuł najpyszniejszej potrawy z pyry zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich „Godzieszanki” z Godzieszy Wielkich.


Po degustacjach przyszła pora na taniec, w końcu żadne wykopki nie mogą obyć się bez muzyki. Do zabawy zagrała kapela „Liskowanie”. Całość dopełniła wystawa starych maszyn rolniczych i fotografii, dzięki którym można było zobaczyć, jak dawniej pracowało się w polu, zanim ziemniaka wzięły w obroty nowoczesne kombajny.
Warto dodać, że 11 października kolejne ważne święto związane z pyrami: Samorząd Województwa Wielkopolskiego już po raz kolejny organizuje finał Konkursu „Na największą wielkopolską pyrę oraz potrawę z pyry”. Tym razem ziemniaczaną stolicą Wielkopolski staną się Gorzyce Wielkie w gminie Ostrów Wielkopolski, gdzie 11 października w Hali Sportowej przy Szkole Podstawowej przy ul. Szkolnej 31 odbędzie się degustacja potraw oraz oficjalne ważenie pyr gigantów - więcej informacji znajdziecie tutaj -> Zbliża się Święto Wielkopolskiej Pyry 2025!



Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł,
wrzuć nam coś do kapelusza :)
Wdzięczny Zespół Calisia.pl