Biznes
"Zasmakuj Kalisz" – kaliscy restauratorzy łączą siły
„Zasmakuj Kalisz” to nowy projekt promujący lokalne restauracje i ukazujący bogactwo kulinarne Kalisza. Celem jest wspieranie kaliskiej gastronomii, ale również odczarowanie poglądu, że w Kaliszu brakuje atrakcji. Radosław Szwugier, pomysłodawca inicjatywy, jest przekonany, że najstarsze miasto w Polsce ma bardzo wiele do zaoferowania, również pod względem kulinarnym, trzeba tylko pokazać to miejscowym i turystom.
6 sierpnia w ratuszu kaliscy restauratorzy spotkali się z władzami miasta, żeby omówić szczegóły projektu. W ramach inicjatywy "Zasmakuj Kalisz" planowane są różnorodne wydarzenia kulinarno-kulturalne, takie jak festiwale jedzenia, warsztaty kulinarne czy tematyczne wieczory degustacyjne.
„Zasmakuj Kalisz” ma nie tylko zachęcić do odwiedzania lokalnych lokali, ale również wspierać małych przedsiębiorców, promować regionalne produkty i integrować społeczność lokalną wokół wspólnego stołu.
„Zasmakuj Kalisz” to projekt, który będzie zrzeszać kaliskich restauratorów, ale nie tylko. Mamy nadzieję, że rozleje się to na biznes, na organizacje pozarządowe i będzie pokazywać Kalisz jako miejsce do spędzania czasu przy dobrym jedzeniu. Kaliszanie często mówią, że tu nie ma co zrobić, nie ma czego zjeść. To nieprawda. W Kaliszu jest ponad 90 restauracji, niektóre oferują nawet jedzenie na dowóz. Jest co zjeść i jest to różnorodna kuchnia: polska, regionalna, azjatycka, włoska. Mamy w Kaliszu dużo smaków, można wybierać spośród dań w różnych cenach. Założenie jest takie, żeby jak najwięcej restauratorów dołączyło do "Zasmakuj Kalisz", żebyśmy razem tworzyli kulturę wychodzenia na miasto – mówi Radosław Szwugier, właściciel restauracji Ramen Shop&Sushi i pomysłodawca projektu.
Pierwszym wydarzeniem w ramach nowej inicjatywy będzie Burger Festiwal zaplanowany od 10 do 22 września. W trakcie festiwalu restauracje zaprezentują swoje popisowe burgery, które będzie można degustować w promocyjnych cenach.
Celem projektu jest nie tylko promocja lokalnych restauracji, ale również budowanie kultury współpracy między przedsiębiorcami i organizacjami oraz wspieranie lokalnego biznesu i turystyki. W grudniu planowane jest również wydanie książki kulinarnej śladami kaliskich gastronomów.
W projekcie bierze już udział ponad 10 restauracji, a ich liczba ma się systematycznie powiększać:
„Nie ma u nas konkurencji, jesteśmy partnerami biznesowymi i partnerami dla miasta oraz jego mieszkańców" – dodaje Szwugier.
"Zasmakuj Kalisz" wspierane jest przez władze miasta, które – jak podkreśla Iwona Cieślak z Kancelarii Prezydenta – widzą w inicjatywie potencjał do ożywienia śródmieścia i promowania Kalisza jako miejsca pełnego smaków i atrakcji.
Iwona Cieślak, Radosław Szwugier i kaliscy restauratorzy – briefing prasowy
Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł,
wrzuć nam coś do kapelusza :)
Wdzięczny Zespół Calisia.pl