Społeczne

Tłumy w nowej pizzerii Tutti Santi! Byliście już? Wyniki Konkursu!

2019-08-27 09:00:00 BK

Tradycyjna włoska pizza wypiekana pod okiem mistrza Valerio Valle, klimatyczne wnętrze, najwyższej jakości produkty, a to wszystko w przepięknym, odrestaurowanym "Gołębniku" przy ul. Górnośląskiej 71 - a dokładnie na parterze budynku, gdzie mieści się restauracja Tutti Santi! Lokal od dnia otwarcia przeżywa oblężenie, a do restauracji ustawiają się kolejki. To chyba pierwszy lokal w Kaliszu, gdzie trzeba czekać na stolik w kolejce? A Wy już próbowaliście prawdziwej pizzy? 

fot. Błażej Krawczyk
fot. Błażej Krawczyk

Niegdyś straszący, zabytkowy "Gołębnik" przy ul. Górnośląskiej przeszedł gruntowny remont i zyskał nowy blask. Stał się ozdobą i wizytówką Kalisza, widoczną dobrze od Trasy Bursztynowej i Galerii Amber. Budynek jest odtworzony wedle wskazówek projektantów w ustaleniu z konserwatorem zabytków. Swoje miejsce znalazła tu pizzeria Tutti Santi, która serwuje prawdziwie włoską pizze, wypiekaną w specjalnym piecu, według tajnej receptury. Nad jej przyrządzaniem czuwa Mistrz Włoch i Vicemistrz Świata Valerio Valle, który od podszewki poznał sztukę przygotowywania tej najpopularniejszej na świecie potrawy. Pizzą zajmuje się od ponad 20 lat.

Jak zaznacza Sergiusz Urbaniak, właściciel obiektu, pizza jest dziś daniem wyrafinowanym, przygotowywanym z najlepszej jakości składników, daniem, który integruje rodziny.

- Kilkadziesiąt lat temu pizza we Włoszech była daniem dla prostych ludzi. Rybacy wracający z połowów jedli zwykłe placki posmarowane sosem pomidorowym. Dziś to się zmieniło. We Włoszech działają szkoły pizzy, które tworzą nowe receptury. Dziś pizza ma być smaczna i lekkostrawna - mówi Sergiusz Urbaniak. - Pizza w Tutti Santi przyrządzana jest zgodnie z recepturą mistrza Valerio Valla. - Jest to pizza o cienkich brzegach z najlepszych składników, które przyjeżdżają do nas bezpośrednio z Włoch. Mąka stanowiąca podstawę pizzy wytwarzana jest w młynach z 200-letnią tradycją.

Restauracja Tutti Santi mieści się na parterze budynku. Jej wnętrze zaprojektowało krakowskie studio projektowe Lifestyle Design. Nie brakuje klimatycznych lamp, obrazów, regałów pełnych włoskich produktów od oliwy po pomidory a także kwiatów. Sercem restauracji jest piec opalany węglem, w którym dzieje się magia i powstaje najsmaczniejsza pizza na świecie.

Cały teren jest zagospodarowany kostką granitową, gdzie znajdują się 22 miejsca parkingowe. Ciekawym elementem będzie całoroczny ogród zimowy od strony ul. Górnośląskiej. 

UWAGA - WYNIKI KONKURSU

7 podwójnych zaproszeń VIP o wartości 50 zł do wykorzystania w restauracji Tutti Santi przy ul. Górnośląskiej 71 w Kaliszu zdobywają: Piotr Pertkiewicz, Iwona Baranowska, Karolina Słomian, Jacek Francka, Ewa Kasperkiewicz, Jakub Przybylski, Katarzyna Witońska.

Jakie według naszych Czytelników cechy/właściwości powinna mieć prawdziwa włoska pizza? 

Prawdziwa włoska pizza powinna mieć cieniutkie, elastyczne ciasto. Dodatków do pizzy nie powinno być dużo, 
wystarczy dobra szynka, oliwki, mozarella i dużo świeżych ziół. Pizza powinna być pieczona w piecu opalanym drewnem.

O sposobie odbioru nagrody poinformowaliśmy mailowo. Serdecznie gratulujemy i zapraszamy do udziału w kolejnych konkursach.
TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ