Edukacja
Te nakrycia naprawdę robią wrażenie! Za nami konkurs "Improstyl - finezja i oryginalność w nakrywaniu stołu" [zdjęcia]
19 marca w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego” w Kaliszu odbyła się trzecia edycja Wielkopolskiego Konkursu "Improstyl - finezja i oryginalność w nakrywaniu stołu". Tegoroczne wydarzenie przebiegało pod hasłem "Muzyczne szaleństwo z improstylem", a swoje kreatywne pomysły mieli okazję zaprezentować uczniowie szkół gastronomicznych z całego regionu.

Improstyl to niezwykle wymagająca sztuka dekoracji stołu, łącząca elementy klasycznej elegancji z nowoczesnymi, nierzadko awangardowymi koncepcjami. W konkursie liczyła się nie tylko estetyka i kreatywność, ale także umiejętność doboru odpowiednich elementów zastawy stołowej. Uczestnicy musieli wykazać się wiedzą na temat odpowiedniego rozmieszczenia sztućców, szkła oraz dekoracji, a także umiejętnością prezentacji swojego dzieła przed jury.
W tegorocznej edycji konkursu nie brakowało niezwykłych i zaskakujących aranżacji stołów. Uczestnicy stworzyli kompozycje inspirowane różnymi stylami muzycznymi i artystami. Jury mogło podziwiać stół inspirowany "Panem Tadeuszem" Adama Mickiewicza, który nawiązywał do tradycyjnej polskiej uczty szlacheckiej, stół kaszubski, pełen folkowych motywów i charakterystycznych kolorów regionalnych, stół w stylu disco, stół rockowy, osadzony w estetyce mocniejszych brzmień, stół inspirowany życiem Eminema i kulturą hip-hop, a także stoły klasyczne, prezentujące wykwintną elegancję. Każda z aranżacji była starannie dopracowana, a uczestnicy musieli nie tylko stworzyć dekoracje, ale również umiejętnie je zaprezentować, uzasadniając wybór poszczególnych elementów.
Jak podkreśla Dorota Szaleniec-Plichta, dyrektorka Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego” – gospodarza wydarzenia, wybór najlepszych prac był dla jury ogromnym wyzwaniem: "To, co zrobili uczniowie, było niesamowite i różnorodne. Każdy stół opowiadał inną historię i był prawdziwą ucztą dla oka. Wszyscy zasłużyli na nagrodę i na pochwałę".
W konkursie wzięło udział 14 dwuosobowych drużyn:
- Amelia Płaczek i Kornelia Adamek (Zespół Szkół Ekonomiczno-Zawodowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie)
- Marta Mitulska i Oliwia Marszałska (Zespół Szkół Ekonomiczno-Zawodowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie)
- Milen Baran i Ksenia Perepelytsia (Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 3 im. Jana Pawła II w Krotoszynie) – wyróżnienie
- Norbert Tomalak i Daria Zejdej (Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara "Rudego" w Kaliszu) – nagroda specjalna
- Julia Ubych i Dominika Nowaczyk (Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara "Rudego" w Kaliszu)
- Kinga Witzke i Wiktoria Pawlak (Zespół Szkół nr 1 w Liskowie)
- Kinga Raszewska i Oliwia Jasieńska (Zespół Szkół nr 1 w Liskowie)
- Magdalena Ulichnowska i Maria Gola (Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim)
- Nikola Pajek i Julia Zwolińska (Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim)
- Weronika Ferster i Dariusz Budny (Zespół Szkół Gastronomicznych im. Karola Liberta w Poznaniu) – wyróżnienie
- Julia Turowska i Hubert Brzostek (Zespół Szkół Gastronomicznych im. Karola Liberta w Poznaniu) – II miejsce
- Joanna Grabska i Jakub Kaszuba (Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kościelcu) – III miejsce
- Kinga Zawadzka i Zuzanna Brzezińska (Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kościelcu) – I miejsce
- Natalia Świtaj i Katarzyna Pysera (Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Kaczkach Średnich)
Jury przyznało 3 nagrody główne, dwa wyróżnienia i jedną nagrodę specjalną.
Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł,
wrzuć nam coś do kapelusza :)


Wdzięczny Zespół Calisia.pl