Edukacja

Te nakrycia naprawdę robią wrażenie! Za nami konkurs "Improstyl - finezja i oryginalność w nakrywaniu stołu" [zdjęcia]

2025-03-19 15:24:15 redakcja@calisia.pl

19 marca w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego” w Kaliszu odbyła się trzecia edycja Wielkopolskiego Konkursu "Improstyl - finezja i oryginalność w nakrywaniu stołu". Tegoroczne wydarzenie przebiegało pod hasłem "Muzyczne szaleństwo z improstylem", a swoje kreatywne pomysły mieli okazję zaprezentować uczniowie szkół gastronomicznych z całego regionu.

fot. Calisia.pl
fot. Calisia.pl

Improstyl to niezwykle wymagająca sztuka dekoracji stołu, łącząca elementy klasycznej elegancji z nowoczesnymi, nierzadko awangardowymi koncepcjami. W konkursie liczyła się nie tylko estetyka i kreatywność, ale także umiejętność doboru odpowiednich elementów zastawy stołowej. Uczestnicy musieli wykazać się wiedzą na temat odpowiedniego rozmieszczenia sztućców, szkła oraz dekoracji, a także umiejętnością prezentacji swojego dzieła przed jury.

 

 

W tegorocznej edycji konkursu nie brakowało niezwykłych i zaskakujących aranżacji stołów. Uczestnicy stworzyli kompozycje inspirowane różnymi stylami muzycznymi i artystami. Jury mogło podziwiać stół inspirowany "Panem Tadeuszem" Adama Mickiewicza, który nawiązywał do tradycyjnej polskiej uczty szlacheckiej, stół kaszubski, pełen folkowych motywów i charakterystycznych kolorów regionalnych, stół w stylu disco, stół rockowy, osadzony w estetyce mocniejszych brzmień, stół inspirowany życiem Eminema i kulturą hip-hop, a także stoły klasyczne, prezentujące wykwintną elegancję. Każda z aranżacji była starannie dopracowana, a uczestnicy musieli nie tylko stworzyć dekoracje, ale również umiejętnie je zaprezentować, uzasadniając wybór poszczególnych elementów.

 

 

 

Jak podkreśla Dorota Szaleniec-Plichta, dyrektorka Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego” – gospodarza wydarzenia, wybór najlepszych prac był dla jury ogromnym wyzwaniem: "To, co zrobili uczniowie, było niesamowite i różnorodne. Każdy stół opowiadał inną historię i był prawdziwą ucztą dla oka. Wszyscy zasłużyli na nagrodę i na pochwałę". 

 

W konkursie wzięło udział 14 dwuosobowych drużyn:

  • Amelia Płaczek i Kornelia Adamek (Zespół Szkół Ekonomiczno-Zawodowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie)
  • Marta Mitulska i Oliwia Marszałska (Zespół Szkół Ekonomiczno-Zawodowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie)
  • Milen Baran i Ksenia Perepelytsia (Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 3 im. Jana Pawła II w Krotoszynie) – wyróżnienie
  • Norbert Tomalak i Daria Zejdej (Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara "Rudego" w Kaliszu) – nagroda specjalna
  • Julia Ubych i Dominika Nowaczyk (Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara "Rudego" w Kaliszu)
  • Kinga Witzke i Wiktoria Pawlak (Zespół Szkół nr 1 w Liskowie)
  • Kinga Raszewska i Oliwia Jasieńska (Zespół Szkół nr 1 w Liskowie)
  • Magdalena Ulichnowska i Maria Gola (Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim)
  • Nikola Pajek i Julia Zwolińska (Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim)
  • Weronika Ferster i Dariusz Budny (Zespół Szkół Gastronomicznych im. Karola Liberta w Poznaniu) – wyróżnienie
  • Julia Turowska i Hubert Brzostek (Zespół Szkół Gastronomicznych im. Karola Liberta w Poznaniu) – II miejsce
  • Joanna Grabska i Jakub Kaszuba (Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kościelcu) – III miejsce
  • Kinga Zawadzka i Zuzanna Brzezińska (Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kościelcu) – I miejsce
  • Natalia Świtaj i Katarzyna Pysera (Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Kaczkach Średnich)

 

Jury przyznało 3 nagrody główne, dwa wyróżnienia i jedną nagrodę specjalną. 

Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł,

wrzuć nam coś do kapelusza :)

Wesprzyj jednorazowo

Wdzięczny Zespół Calisia.pl

Przeglądaj artykuły z 16 lat istnienia portalu Calisia.pl - od 2007 roku do dziś !

Opinie użytkowników:

Te artykuły mogą cię zainteresować