Społeczne
Światowy Dzień Żywności w Gastronomiku
"Wiem, co jem", pod takim hasłem przebiegała kolejna edycja Światowego Dnia Żywności w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara "Rudego" w Kaliszu.
Prowadzący imprezę zwracali uwagę na globalny problem braku żywności w niektórych rejonach świata i konieczność solidarności z osobami cierpiącymi głód. Bowiem w dzisiejszym świecie nikt nie powinien tego doświadczać. Tymczasem ze skrajnym niedożywieniem zmaga się około 805 mln ludzi. Kolejnym tematem prelekcji był wpływ tłuszczów na nasze zdrowie oraz prezentacja szkodliwych, ale bardzo lubianych przez młodzież produktów. Pani Karolina Kościuszko przekazała informacje na temat zjawiska marnowania żywności na świecie, towarzyszące jej uczennice z klasy IV Th/k/tż zaprezentowały nagrodzoną w konkursie wojewódzkim ulotkę pod hasłem "Planuj, nie marnuj". Finałem obchodów Światowego Dnia Żywności był quiz oraz warsztaty dla młodzieży na przygotowanie zdrowych koktajli.
Imprezę przygotowała młodzież ZSGH pod kierunkiem : p. Sony Arakelyan, p. Eliny Gulasaryan i p. Beaty Irzykowskiej.
Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł,
wrzuć nam coś do kapelusza :)
Wdzięczny Zespół Calisia.pl