Smaki Kalisza

Rosół na Pięterku

2020-01-22 17:08:06 redakcja@calisia.pl

W ramach wędrówek po kaliskich restauracjach trafiliśmy tym razem na Pięterko. Ta położona przy Zamkowej restauracja jest najdłużej nieprzerwanie działającą restauracją w Kaliszu. Restauracja serwuje "zwykłą" tradycyjną kuchnię. Szczególne chętnie wpadamy tam na zwykły rosół z makaronem. 

Rosół z Pięterka tj. Restauracji Staropolskiej
Rosół z Pięterka tj. Restauracji Staropolskiej

Nie ma lepszej rozgrzewki na chłodne zimowe dni, niż tradycyjny, gorący, żółty rosół z domowej roboty makaronem. Pięterko podaje rosół codziennie, ale wtajemniczeni wiedza, że najczęściej w piątki, soboty i niedziele właśnie ten domowej roboty makaron daje nam szczególną satysfakcję kulinarną. Domowy makaron bywa też w pozostałe dni tygodnia, ale nieregularnie.

Rosół, obficie posypany pietruszką jest taki, jaki niektórzy z nas pamiętają  z czasów kiedy przyrządzały go nasze babcie. Od rosołu nie wymagamy zazwyczaj wiele: ma być po prostu gorący, aromatyczny i sycący. I zapewniamy, ze właśnie taki jest. Ciekawa jest geneza samej nazwy rosołu. Nasi przodkowie, nie mając dostępu do lodówek, konserwowali mięso , obficie nacierając je solą. Oczywiście takie  mięso nie nadawało się do spożycia: było po prostu zbyt słone. Żeby więc pozbawić je soli, gotowano je przez kilka godzin. I wywar który powstawał w ten sposób nazywano rosołem, od słowa roz - solić.

W każdym razie przyznajemy że lubimy bardzo wpadać od czasu do czasu na Pięterko żeby przypomnieć sobie jak smaczna jest prosta, podstawowa kuchnia polska.

Dobrą dusza restauracji jest pani Zosia, właścicielka, prowadząca Pięterko od ponad  dwóch dekad. W spokojniejsze dni zawsze znajdzie czas, żeby porozmawiać z klientami. Możemy się wtedy dowiedzieć ciekawych rzeczy o przeszłości tego miejsca, np o tym, że przed wojną wejście do lokalu mieściło się na rogu, a jeźdźcy konni podjeżdżali bezpośrednio pod drzwi, gdzie kelnerzy wynosili im kieliszki zmrożonej wódki. Ten swoisty "drive in" zakończył się wraz z nadejściem nowoczesności.

Dziś w prowadzeniu restauracji pomaga pani Zosi kolejne pokolenie, a miejsce kojarzy się z czwartkowymi dancingami oraz imprezami okolicznościowymi. Co pewien czas zmieniają się drobne rzeczy w wystroju, ale generalnie lokal nie zmienił się od kilkudziesięciu lat. Ma to swój urok, zwłaszcza dziś, w świecie perfekcyjnie zaprojektowanych wnętrz lokali. Jedząc na Pięterku mamy szansę wrócić do dawnych czasów, a osoby z wyobraźnią, mogą docenić fakt, że rosół zamawiano w tym samym miejscu np: siedemdziesiąt lat temu.   

UWAGA: to NIE jest artykuł sponsorowany. W tym dziale publikujemy wyłącznie RECENZJE naszego autorstwa, jak i nadesłane przez Czytelników - smakoszy. Zarówno opisy potraw, jak i lokali są subiektywne. Zachęcamy do publikacji własnych opinii i przepisów.

 

Przeglądaj zasoby calisia.pl

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ