Usługi

Nowa restauracja z prawdziwą pizzą neapolitańską w Kaliszu! Focolare zaprasza na włoskie przysmaki

2025-07-17 12:30:00 redakcja@calisia.pl

Kolejna restauracja pojawiła się na gastronomicznej mapie Kalisza! Włoskie Focolare, które swój pierwszy lokal w Polsce stworzyło we Włocławku otwiera kolejne miejsce w Fabryce Smaków przy Calisia One! Serwuje wyjątkową pizzę neapolitańską, przygotowywaną zgodnie z tradycyjną recepturą, objętą certyfikatem AVPN!

fot. Błażej Krawczyk
fot. Błażej Krawczyk

Certyfikowanych lokali podających prawdziwą pizzę neapolitańską jest na świecie ponad 1100, w Polsce ponad 30. Jedna z tych restauracji, Focolare, właśnie otworzyła się w Kaliszu w strefie gastronomicznej Calisia One, która zmienia swoje oblicze i zapewni mieszkańcom oraz turystom nowe smaki i nową jakość. 

Focolare to coś więcej niż restauracja. To miejsce, w którym ogień neapolitańskiego pieca spotyka się z pasją, tradycją i najwyższą jakością składników. Sama nazwa „Focolare” oznacza ognisko domowe – centrum włoskiego życia, wspólnoty i smaków. To idea, którą chcemy pielęgnować – bo dla nas wspólny posiłek to moment, który łączy.

Nowa restauracja specjalizuje się w neapolitańskiej pizzy, która zdobyła uznanie na całym świecie. Focolare posiada Certyfikat organizacji AVPN! (Associazione Verace Pizza Napoletana, co w języku polskim oznacza Stowarzyszenie Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej). Focolare z racji przyznanego certyfikatu jest objęte patronatem AVPN Polska, na którego czele stoją Panowie Marcin Garbowski oraz Jędrzej Lewandowski, którzy byli obecni podczas otwarcia kaliskiego Focolare.

- Stowarzyszenie czuwa nad tym by nikt nie posuł tej tradycyjnej receptury, tego rzemiosła - mówił właściciel Focolare Michał Czekaniak. - Ważna jest dla nas kultura włoska, wspólne biesiadowanie, tradycja.

Focolare zapewnia najlepszej jakości składniki prosto z Włoch.

- Mamy dostęp do bardzo dobrych produktów, od pomidorów san marzano, uprawianych pod Wezuwiuszem, straciatellę, burratę, szynki długo dojrzewające, mortadelę.

Ten certyfikat potwierdza, że w Focolare korzysta z najwyższej jakości składników, same dania wykonane są zgodnie z rzemiosłem uznanym za neapolitańskie dziedzictwo narodowe, a nad jakością czuwa Pizzaiolo Verace.

- AVPN od 40 lat zajmuje się pielęgnowaniem tradycji przygotowywania pizzy. Pizza narodziła się w Neapolu. Dziś znana jest na całym świecie. My pilnujemy tego procesu produkcji pizzy, a przede wszystkim ciasta do pizzy. Z tym wiąże się cały proces. Ciasto, składniki, piec i człowiek, który ją wykonuje - to jest prawdziwy przepis na dobrą pizzę. Człowiek jest głównym elementem, który decyduje o tym, jaka ta pizza będzie. Pizze neapolitańskie w różnych lokalach AVPN, będą różne, ale łączy je jedna rzecz - jedna metoda wytwarzania - mówił Jędrzej Lewandowski, właściciel restauracji Zielona Górka w Pabianicach, Pizzaiolo Verace.

Pizza neapolitańska posiada w Unii Europejskiej status Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności (GTS), co zostało uregulowane w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 97/2010. Oznacza to, że "Pizza Napoletana" jest chroniona jako produkt, który musi być wytwarzany zgodnie z tradycyjnymi metodami i specyfikacjami, aby mógł nosić to oznaczenie.

W karcie znajdziemy pizzę Straciatella z włoskimi żółtymi pomidorkami oraz włoskim kremowym serem straciatella, Margheritę, Marinarę, Parmę, Diavolo a także inne wariacje z różnymi odmianami sera - owczym serem Pecorino Romano, Gordonzola Dolce, czy Ricotta di Bufala oraz z włoską wędliną długo dojrzewającą, pikantnym Salami Ventricina czy Prossciutto Cotto.

Pizza wypiekana jest w klasycznym piecu ogniowym opalanym bukowym drewnem w temperaturze do 500 stopni Celsjusza. Sam wypiek trwa maksimum półtorej minuty. Upieczoną pizzę otrzymamy wraz ze specjalnymi nożyczkami, żeby nie kroić jej radełkiem, gdyż przy takiej temperaturze wypieku groziłoby to efektem zakalca.

Oprócz delikatnego neapolitańskiego ciasta, Focolare zaskakuje kompozycją składników na samej pizzy, a do tego sałaki, makarony robione na miejscu oraz desery, wśród których jest przepyszny sernik pistacjowy na włoskich pistacjach bez mąki, kremowa panna cotta przygotowywana ze świeżego mleka od rolnika.

Restauracja oferuje również bogaty wybór win, które doskonale komponują się z potrawami, tworząc niezapomniane doznania kulinarne.

Focolare to nie tylko restauracja, ale także miejsce, gdzie można poczuć klimat Włoch. Zespół z pasją zadba o to, aby każdy gość czuł się wyjątkowo, a każda wizyta była niezapomnianym doświadczeniem.

Restauracja jest pierwszym z pięciu nowych lokali, które otwierają się w Fabryce Smaków w Calisia One. Niebawem pojawi się tu wine bar połączony z grillem barbecue, kuchnia japońska czy kuchnia deserowa w klimatach francuskich.

- Jesteśmy świadkami pierwszego rebrandingu, który ma miejsce jeszcze w Calisii Smaków, ale rozpoczyna ten cykl, który chcemy przeprowadzić w sezonie letnim. Cały obiekt jest pasażem restauracji Roma. To miejsce, gdzie możemy doświadczać różnego rodzaju kuchni z całego świata - mówił Szymon Kuriata z Fabryki Smaków. - Dzisiaj mamy pizzę neapolitańską, certyfikowaną w restauracji Focolare, która została otwarta 10 lipca. Chcemy zmienić oblicze samego miejsca, ale nadal będzie można zjeść smacznie i różnorodnie.

U podnóża historycznej fabryki nie zabraknie wydarzeń kulturalnych, koncertów czy nauki tańca.

Lokal jest otwarty cały tydzień: Od poniedziałku do czwartku w godzinach od 13.00 do 22.00, w piątek od 13.00 do 23.00, w sobotę od 12.00 do 23.00, a w niedzielę od 12.00 do 22.00.

Mieści się w pasażu restauracji Roma, a cały kompleks przy ulicy Chopina 9 w Kaliszu.



UWAGA - WYNIKI KONKURSU!

2 vouchery o wartości 100 zł do restauracji z pizzą neapolitańską Focolare w Calisia One zdobywają Karolina i Krzysztof.

O wygranej i sposobie odbioru nagrody poinformowaliśmy mailowo. Serdeczne gratulacje i zapraszamy do udziału w kolejnych konkursach.



 

Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł,

wrzuć nam coś do kapelusza :)

Wesprzyj jednorazowo

Wdzięczny Zespół Calisia.pl

Przeglądaj artykuły z 16 lat istnienia portalu Calisia.pl - od 2007 roku do dziś !

Te artykuły mogą cię zainteresować