Kaliskie Andruty na Europejskich Targach Produktów Regionalnych w Zakopanem

2010-08-08 18:15:33 ela

Krupówki - w tych dniach najbardziej ruchliwa ulica w Polsce. W jej najbardziej zatłoczonej części pojawiło się stoisko z... kaliskimi andrutami.Rodzinna Firma Ryszarda Marczaka z Kalisza - od 30 lat produkująca andruty, została wybrana -jako jedna z dwóch polskich firm - do reprezentowania Polski wśród produktów regionalnych z Europy - na ul. Krupówki. To bardzo duże wyróżnienie dla kaliskiej firmy gdyż na Krupówkach dziennie przewija się tysiące turystów z kraju i z zagranicy. Pozostali uczestnicy imprezy targowej mieli swoje stoiska na Równi Krupowej czyli zielonych błoniach nieco oddalonych od serca Zakopanego.

Jacek
Jacek
Okazuje się, że w stolicy Tatr przebywa wielu kaliszan. Ludzie reagują spontanicznie na widok regionalnego produktu z naszego miasta. A i mieszkańcy innych miast chętnie próbują okrągłych przysmaków.
To z pewnością pozytywna promocja Kalisza.
" Kalisz od wieków jest zagłębiem andrutów, tradycja produkcji sięga I poł XIX wieku a ja zajmuje się tym od ponad 30 lat" - mówi Ryszard Marczak w wywiadzie dla naszego portalu. Dla mnie produkcja andrutów to pasja i przyjemność. "Zawsze chciałem mieć swoją firmę - zacząłem pod koniec lat 70-tych. Wtedy produkty nie były dostępne, jak dzisiaj. Pamiętam pierwszy przydział - 30 kg cukru na miesiąc" - wspomina właściciel firmy.
Przez 4 dni na Dolnej Równi Krupowej oraz pod Gubałówką w Zakopanem odbywaly sie pokazy kulinarne oraz degustacje potraw - codziennie z innego kraju np. Francji, Grecji, Wegier czy Litwy.

Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł,

wrzuć nam coś do kapelusza :)

Wesprzyj jednorazowo

Wdzięczny Zespół Calisia.pl

Przeglądaj artykuły z 16 lat istnienia portalu Calisia.pl - od 2007 roku do dziś !

Opinie użytkowników:

Te artykuły mogą cię zainteresować