Społeczne

Jedyna restauracja w Kaliszu otwarta w czasie pandemii. Jak wygląda sytuacja od strony Sanepidu?

2021-04-04 14:00:00 BK

3 marca otworzyła się pierwsza restauracja w Kaliszu pomimo obostrzeń - Góra i Dół u zbiegu ulic Serbinowskiej i Młynarskiej. Lokal funkcjonuje bez przeszkód do tej pory i cieszy się sporym zainteresowaniem klientów. 

fot. BK
fot. BK

3 marca w samo południe w lokalu zasiedli pierwsi klienci i złożyli zamówienia. Do dziś klientów nie brakuje i lokal prosperuje bardzo dobrze. Właściciel zdecydował się otworzyć lokal, bo właściwie był już "pod ścianą".

- Powodem była sytuacja ekonomiczna. Mieliśmy wybór - albo zamknąć biznes, po pół roku bez żadnej pomocy ze strony państwa, albo otworzyć biznes i zatrzymać pracowników - mówił podczas otwarcia właściciel Aleksander Śmieszniak. 

Właściciel przez kilka miesięcy utrzymywał pracowników. Nie udało się wynegocjować z najemcą obniżenia opłat, pomimo tego, że używana była tylko kuchnia, która wydawała dania na wynos. Pisaliśmy o tym: https://calisia.pl/ruszyla-pierwsza-restauracja-w-kaliszu-w-czasie-pandemii-przed-wejsciem-czekali-juz-pierwsi-klienci-zdjecia-wideo,49428

Już na drugi dzień po otwarciu, tj. 4 marca do restauracji Góra i Dół przyszły pracownice Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej z obstawą policji. Próbowały przeprowadzić kontrolę. Po kilkunastu minutach akcja została zakończona. Próba kontroli nie powiodła się. 

- Korzystając z prawa przedsiębiorcy do złożenia sprzeciwu co do trybu w jakim przeprowadzana jest kontrola, została spisana adnotacja, że właściciel wniósł taki sprzeciw. Właściciel będzie miał teraz 3 dni na udokumentowanie tego sprzeciwu. Kontrola nie została przeprowadzona - wyjaśniał Antoni Wieczorek, przedstawiciel Konfederacji Wolność i Niepodległość, który pomaga właścicielowi m.in. w kwestiach prawnych.

Jak wygląda obecnie sytuacja od strony Sanepidu? Czy będzie kolejna kontrola?

- Właściciele restauracji wnieśli sprzeciw. My ten sprzeciw odrzuciliśmy. Następnie właściciele wnieśli zaskarżenie do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu. Poznań utrzymał w mocy to, że nasza kontrola posiadała podstawy prawne. Właściciele powoływali się jedynie na niezgodność Konstytucją. Naszym głównym działaniem jest zapobieganie sytuacji, gdzie może dojść do zagrożenia zdrowia lub życia mieszkańców. Na tej podstawie ta kontrola jest prowadzona - wyjaśnia Marek Stodolny, Powiatowy Inspektor Sanitarny. - Myślę, że po świętach będą znane wyniki kontroli i zapadnie decyzja, co dalej z tą restauracją. 

- My opieramy się na rozporządzeniach, które są wydawane Radę Ministrów. Wyraźnie powiedziane jest, że punkty gastronomiczne mogą wydawać jedzenie na wynos. Większość restauratorów w Kaliszu stosuje się do tego i nie ma z tym problemów, mimo, że stwarza to sporo niedogodności. Im szybciej zaciśniemy teraz pasa tym szybciej wrócimy do normalności. Temu mają te obostrzenia służyć - informuje Marek Stodolny.

Obecnie nie ma sygnałów, by któraś z kaliskich restauracji planowała otwarcie.

 

Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł,

wrzuć nam coś do kapelusza :)

Wesprzyj jednorazowo

Wdzięczny Zespół Calisia.pl

Przeglądaj artykuły z 16 lat istnienia portalu Calisia.pl - od 2007 roku do dziś !

Opinie użytkowników:

Te artykuły mogą cię zainteresować