IV Kaliskie Forum Biznesu [zdjęcia]

2019-10-17 10:00:00 red.

17 października w siedzibie Fundacji Kaliski Inkubator Przedsiębiorczości rozpoczęło się IV Kaliskie Forum Biznesu. Uczestnicy dowiedzą się jak projektować nowoczesne usługi i zatrzymać klienta na lata, jak budować relacje między odbiorcą – przedsiębiorstwem – dostawcą usługi, co zrobić, żeby być o krok przed konkurencją i jakie trendy i innowacje definiują branżę spożywczą w Polsce.

fot. Błażej Krawczyk
fot. Błażej Krawczyk

Wydarzenie otworzyła oficjalnie o godzinie 9:00 Prezes Fundacji Kaliski Inkubator Przedsiębiorczości - Zuzanna Szczudlik, która powitała gości, a także przybliżyła historię Fundacji. Pierwszą prelekcję pt. To, czego nie widać – czyli jak projektować nowoczesne usługi, prowadzi Stanisław Eysmont.

Czy we współczesnym świecie wystarczy rozwijać produkt, aby pokonać konkurencje? A może produkt przestaje być najważniejszy i jego miejsce zastępuje usługa? Jeśli spojrzymy na najbardziej innowacyjne firmy współczesnego świata ich główną działalnością jest właśnie usługa, to ona dominuje a produkt jest tylko elementem większej całości. W dzisiejszych czasach to właśnie usługa jest wyznacznikiem przewagi konkurencyjnej, a właściwie doświadczenie, którego doznaje klient w interakcji z przedsiębiorstwem. Celowo użyłem tutaj słów doświadczenie i doznanie, bo to one dzisiaj decydują o lojalności klient, jego kolejnych zakupach i związaniu się z daną marką nawet na całe życie. Te doświadczenia są projektowane w oparciu ciągłe rozmowy z klientami, obserwacje zachowań, analizę danych i testowaniu nowych pomysłów. Na wykładzie opowiem o projektowaniu usług, czyli Service Design. Podpowiem, jak zbudować najlepsze relacje między człowiekiem – odbiorcą i przedsiębiorstwem – dostawcą usługi. Jak wykorzystać proces projektowy do zatrzymania klienta na lata. Jak dzięki badaniom, prototypowaniu i testowaniu zbudować najlepsze doświadczenie i co zrobić, żeby być cały czas o krok przed konkurencją.

Program

10.30 – 10.45

Przerwa kawowa

10.45 – 12.15

Dla kogo na co dzień robimy rzeczy? I skąd wiemy, że robimy to dobrze? Prowadzi Łukasz Tyrała.

W dzisiejszym świecie coraz trudniej o proste odpowiedzi na pytania, które stawiamy sobie w biznesie. Oczekujemy jednak, jako osoby rozwijające biznes, ale też jako konsumenci, prostych rozwiązań na skomplikowane problemy. Cyfrowa rewolucja obiecuje, dzięki biga data, analityce i uczeniu maszynowemu, że nam w tym pomoże. Ale o ile narzędzia są coraz łatwiejsze w obsłudze, a technologia zmienia się błyskawicznie, natura ludzka nie poddaje się tak łatwo. Stare sposoby podejmowania decyzji w organizacjach przestają działać. „Ja bym to zrobił tak…”, „zobaczmy, jak inni to robią”, „działa od 10 lat, to czemu ma nie działać teraz” – i temu podobne odpowiedzi słyszymy często, ale rzadko są to dobrze odpowiedzi. Skąd zatem mamy wiedzieć, że to co robimy, i na co wydajemy pieniądze, ma pozytywny wpływ i wartość dla naszych klientów, współpracowników i partnerów? To zależy, ale… (i o tym właśnie porozmawiamy).

12:15 – 12:45

Poczęstunek

12.45 – 13.15

Polska Żywność 2.0 Innowacje i Trendy. Prowadzi Maciej Bartoń.

Sektor spożywczy na świecie przeżywa transformację, której inicjatorem są konsumenci. Fleksitarianizm, żywność dla srebnej generacji czy żywności ekologiczna to tylko niektóre trendy które coraz mocniej możemy zaobserwować na rynku spożywczym. Czy trendy mają szansę przejść do mainstreamu? Jakie wyzwania stoją przed żywnością w Polsce? Jakie trendy i innowacje mają szanse zaistnieć na polskim rynku? Co czeka Nas w przyszłości? O innowacjach w sektorze spożywczym i trendach które silnie wpływają na rynek spożywczy opowiemy podczas IV Forum Biznesu.

Powołanie Kapituły Przedsiębiorstw Inteligentnych Specjalizacji – pod Marką Województwa Wielkopolskiego. – Krzysztof Koszela – Prezes Zarządu Klastra Spożywczego Południowej Wielkopolski.

13.15 – 14.15

Sąd Arbitrażowy i Centrum Mediacji przy Regionalnej Izbie Gospodarczej w Kaliszu w polubownym, szybkim i efektywnym rozstrzyganiu sporów gospodarczych. Prowadzą mecenas Paweł Sikora i mecenas Bartosz Groele.

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ