Społeczne

Gospoda „Kaczki za wodą” - Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler odkryły możliwości restauracji z Goszczanowa

2021-06-12 11:30:00 reklama@calisia.pl

Gospoda „Kaczki za wodą” w Goszczanowie swoją nazwę przyjęła w 2018 roku po Kuchennych Rewolucjach Magdy Gessler. W małej miejscowości w powiecie sieradzkim możemy znaleźć perełkę produktów lokalnych. Menu skrojone z produktów uzyskanych od miejscowych producentów zachwyca. Warto przejechać ponad 30 kilometrów, żeby skosztować smakołyków z "magicznego kredensu".

Gospoda "Kaczki za wodą"
Gospoda "Kaczki za wodą"

- Moja przygoda z gastronomią zaczęła się przez przypadek. Na początku nie był to do końca mój wybór, ale teraz to jest to co uwielbiam robić - mówi Elżbieta Przepiórska, właścicielka Gospody „Kaczki za wodą” - Firma funkcjonuje od 27 lat, natomiast jesteśmy 3 lata po Kuchennych Rewolucjach Magdy Gessler i od tego momentu nazywamy się „Kaczki za wodą”. Wtedy zaczęła się prawdziwa gastronomia – dodaje.

Udział w programie był prawdziwą trampoliną do dalszych działań – Emisja naszego programu była w kwietniu 2018 roku. Przez wakacje goście przyjeżdżali do nas „bo tu były Kuchenne Rewolucje”. Natomiast już we wrześniu ludzie zaczęli przyjeżdżać, „bo ktoś u was był i mówił, że jest smacznie”. Już nie bazowaliśmy na opinii lokalu z programu tylko wypracowywaliśmy własne smaki i goście do nas wracali - mówi właścicielka Gospody.

https://player.pl/programy-online/kuchenne-rewolucje-odcinki,114/odcinek-9,S17E09,95163 

Wchodząc do lokalu zaraz po lewej stronie widzimy dziesiątki słoiczków i „magiczny kredens”. To raj dla fanów lokalnej żywności. „Kaczki za wodą” serwują nam prawdziwe rarytasy – W słoiczkach znajdziemy różności, czyli wszystko to co uda mi się zebrać na łące – zioła, kwiaty; to co kupię od lokalnych dostawców – maliny, borówki; robimy kiszonki, syropy, miody mniszkowie. Zbieram zioła z których tworzymy mieszanki m.in. na uspokojenie i odporność – mówi Elżbieta Przepiórska – Pielęgnujemy typowo stare przepisy np. kładziemy gruszki w ocet i zalewę cukrową, robimy jabłuszka marynowane – dodaje.

Oprócz typowo warzywno-ziołowych dodatków znajdziemy tu jeszcze m.in. smalec z gęsi, własnoręcznie robione masło, czy smarowidło z kaczki.

Ale dlaczego „Kaczki” i w ogóle drób jest wiodącym menu restauracyjnym? - W naszym rejonie jest wielu producentów kaczek. Magda Gessler dba o regionalność, lokalność i stąd i nazwa, ale też produkt w menu – mówi E. Przepiórska – Kaczka to bardzo „wdzięczny” produkt ponieważ jest dość prosta w przyrządzenia a jednocześnie wykwintna. Jest też uniwersalna ponieważ można ją podać na wiele sposobów – dodaje.

Żurek na podrobach kaczych, czernina, gulasz z żołądków, pierogi z kaczką no i kaczka pieczona z kopytkami.

Królują dania z kuchni typowo staropolskiej – Nasze menu jest bardzo krótkie, ale stałe. Natomiast mamy sezonowość dań. W maju np. serwujemy botwinę i szparagi – mówi właścicielka Gospody – Są to produkty kupowane od lokalnych rolników - podkreśla.

W restauracji zjemy również słodkie wypieki, które wychodzą spod rąk właścicielki. Inspiracją są zawsze sezonowe owoce, które dostarczają zaprzyjaźnieni rolnicy i ogrodnicy z okolic Goszczanowa. Ciasta, desery i inne słodkości stanowią sporą część sprzedaży Gospody.

Zmiana nazwy i „Rewolucja” spowodowała, że gospoda zaczęła zajmować się właśnie lokalnymi produktami, produktami robionymi z sercem i pasją. Będąc w regionie sieradzkim warto poświęcić chwilkę, aby skosztować wyjątkowych i naturalnych produktów.

 

Gospoda "Kaczki za wodą"

ul. Kaliska 26

98-215 Goszczanów

https://www.facebook.com/kaczkizawoda/ 

Przeglądaj zasoby Calisia.pl

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ