Społeczne

Dziennikarze i ręczni MKS Kalisz wspólnie upiekli pierniczki dla Wigilii na Kaliskim Rynku. Zobaczcie jakie wyszły "cuda" [zdjęcia]

2019-12-02 09:30:00 BK

Kaliscy dziennikarze tradycyjnie spotkali się w Cafe Calisia by przygotować wspólnie świąteczne słodkości dla kaliszan. Powstało kilkaset barwnych, ciekawych i zabawnych, a przede wszystkim smacznych i aromatycznych pierników. Będzie można zakupić je i spróbować już 8 grudnia podczas VIII Wigilii na Kaliskim Rynku.

fot. Błażej Krawczyk, Roksana Kubicka
fot. Błażej Krawczyk, Roksana Kubicka

Dziennikarskie "pierniczenie" stało się już tradycją, a środki zebrane ze sprzedaży słodkości zostaną przeznaczone na leczenie i rehabilitację podopiecznych Wigilii na Kaliskim Rynku - na Zoję, Oliwkę, Malwinę, Sebastiana i Kubę.

28 listopada w Cafe Calisia dziennikarze zakasali rękawy i wspólnie przygotowywali, piekli oraz ozdabiali pierniki. W tym roku do akcji pieczenia przyłączyli się piłkarze ręczni Energa MKS Kalisz - Artur Bożek, Łukasz Zakreta i Krzysztof Misiejuk. Wyobraźni nie brakowało - jest kolorowo, kreatywnie, zabawnie a przede wszystkim smacznie i słodko. Powstały anioły, ludziki, bałwanki, choinki czy też gwiazdki ale nie zabrakło też wielkiego dziennikarskiego serca z podpisami redakcji. Ozdobione zostały na bogato czekoladą, lukrem, kolorowymi cukierkami, karmelizowanymi owocami, migdałami czy orzechami. Jak odpowiednio rozwałkować ciasto na pierniki?

- Tutaj przede wszystkim najważniejsza jest praca nadgarstka. Trzeba ten ruch wykonywać delikatnie, ale też mocno - instruuje Artur Bożek. - Musi być precyzyjnie, to jest wszystko tutaj dopracowane. Bardzo przydatne jest też doświadczenie, które wyniosło się z domu. Ja jako dzecko piekłem pierniki z babcią i to nie jest nic trudnego, a wychodzą pyszne pierniczki - zapewnia piłkarz Energii MKS Kalisz. 

Za przygotowanie masy do pierników oraz udostępnienie miejsca do świątecznej pracy dziękujemy właścicielom i pracownikom Cafe Calisia. - Staramy się chociaż w takim małym stopniu pomóc i przyczynić do zbiórki - mówi Daria Pawlak, właścicielka Cafe Calisia. - Co roku mamy inny przepis, korzystamy z innych inspiracji i mam nadzieję, że pierniczki wszystkim smakują. Oczywiście, by uzyskać odpowiedni smak, obowiązkowa jest przyprawa korzenna - zdradza. 

Do akcji pieczenie włączają się co roku dziennikarze z Kalisza i okolic - Fakty Kaliskie i Magazyn Miejski, Radio Centrum, Radio Poznań, TVP3 Poznań, Radio Eska, Calisia.pl, Kalisz.naszemiasto.pl i Ziemia Kaliska, Życie Kalisza. Co roku chętnych przybywa.

- Akcja jest wspaniała. Tak naprawdę na co dzień mamy tak mało czasu, żeby się spotkać, że tego typu wspólna praca i to, że możemy się w tak licznym gronie spotkać jest niesamowite. I możemy popierniczyć, czyli przyłożyć rękę do powstania tych wszystkich wspaniałych wypieków, a przy okazji wspomóc szczytny cel, jakim jest "Wigilia na kaliskim rynku". Mam nadzieję, że te wszystkie cudowności sprzedadzą się pięknie, że kaliszanie przyjdą na rynek - mówiła Karina Zachara. 

Wielu dziennikarz bierz udział w akcji już od kilku lat. - Pierniki zawsze bardzo dobrze się sprzedają - mówi o dotychczasowych akcjach Sylwia Kwiatkowska, dziennikarka Radia Centrum. - Po pierwsze dlatego, że zbieramy pieniądze i zasilamy fundację, pomagając osobom, które naprawdę tego potrzebują, a poza tym myślę, że po prostu są smaczne i dlatego są popularne wśród wigiliowiczów. 

W tym roku nie zabrakło również debiutantów. - Jest to mój pierwszy raz - zdradza Karolina Romke, dziennikarka Radia Centrum. - Tym bardziej miałam małego stresa, czy podołam, ale powiem szczerze, że wałkowanie wyszło, znalazłam trochę więcej siły w sobie.  Sama nie piekę, ale myślę, że ta akcja mnie trochę zainspirowała, więc może spróbują sił w cukiernictwie. Takim domowym. 

Efekty wielkiego pieczenia będziecie mogli ocenić sami już 8 grudnia VII Wigilii na Kaliskim Rynku, gdzie w godzinach od 12:00 do 18:00 będzie można zakupić pierniczki od samych dziennikarzy!

 

OPINIE UŻYTKOWNIKÓW:

TE ARTYKUŁY MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ